Heupoperatie UMCG Groningen - Evenwichtblog

Ga naar de inhoud
Heupcontrole
15 juli 2012

Na de controle in het UMCG op 18 juni jl. kan ik voorlopig weer vier jaar vooruit. De rechter heup zit goed op z’n plaats. De linker heup, die al vanaf 1999 functioneert, vertoont wel slijtage maar niet van ernstige aard. Tevens is gebleken dat in mijn rechter knie lichte artrose aanwezig is.
Controle
14 september 2011

Maandag 12 september in het UMCG heupcontrole gehad. Mevr. Boss was tevreden, alhoewel de heup nog wel stijf aanvoelt. Dit kan een jaar duren voordat het weer soepel is. Er dient zich echter wel een ander probleem aan. Ik heb zo nu en dan behoorlijk last van mijn rechter knie. Deze is in 1975 geopereerd in Deventer door de bekende sportarts Rein Strikwerda en in een paar jaar later door Reinalda in Leeuwarden. Er is toen een stukje meniscus verwijderd en een vetprop. Nu ik weer de knie belast door de oefeningen bij de Fysiotherapeut is dit extra gevoelig. We hebben afgesproken dat ik eerst herstel van de heup en bij de volgende controle op 18 juni 2012 (wordt kleindochter 2 jaar en is het 1 jaar na de operatie) ook naar de knie wordt gekeken. Op de foto hieronder zijn de beide kunstheupen zichtbaar. Met lange steel 12 jaar geleden.
Leren fietsen
10 september 2011

Vandaag een dagje naar Terschelling geweest en voor het eerst na de operatie 25 kilometer gefietst.
Ik moet zeggen dat het met een hometrainer een stuk gemakkelijker is.
Weer opnieuw leren fietsen (op een damesfiets) duin op en duin af. Maar het is gelukt en we zitten nu op de boot om terug te keren naar Harlingen.
Werk in zicht…..
25 augustus 2011

De krukken zijn de deur uit en ik ben maandag naar de bedrijfsarts in Groningen gereden. Collega’s vanaf dinsdag 30 augustus kom ik weer naar de Balkengracht en ik heb er wel weer zin in. Thuiszitten is ook niet alles, alhoewel de zolder weer een ‘beetje’ opgeruimd is en de postzegelverzameling weer op orde is.
Ik bezoek nu de fysiotherapeut om verder aan mijn herstel te werken en conditie op te doen. Ook de controle van mijn diabetes is positief.
HELP, IK HEB NA 10 JAAR GEEN PIJN MEER! (behalve dan spierpijn, maar dat zal voor mijn pensioen wel over zijn)….
Nu begint het pas
28 juli 2011

Na een aantal saaie weken, gelukkig was de Tour op de TV, begint nu het echte werk aan het herstel. Vandaag, 28 juli, voor controle naar het UMCG geweest. De kunstheup zit goed op z’n plaats en de arts is tevreden hoe het nu gaat. De komende zes weken gaan afbouwen met de krukken. In huis nu zonder krukken lopen, voor een kleine wandeling 1 kruk en een lange wandeling 2 krukken. Als ik het gevoel heb dat het zonder krukken kan, mag ik ook weer fietsen en autorijden. Ook moet ik nog tijdens het slapen een kussen tussen mijn benen (heb ik tenminste toch nog wat…..). Vanaf volgende week intensiever fysiotherapie gaan volgen om de spieren massa soepel te maken. Ik mag wel alvast op de hometrainer aan de slag. Kortom de komende weken is het nodige te doen….. Op 12 september moet ik weer voor controle naar het UMCG.
Fysiotherapie
4 juli 2011

Vandaag gesprek gehad met de fysiotherapeute. Enkele oefeningen doorgenomen waar ik de komende vier weken aan moet werken. De wond geneest goed en de (wond) pijn is elke dag iets minder. De pijn die ik voor de operatie had is nagenoeg verdwenen. Pas over een jaar kunnen we definitief een oordeel velgen.
Krammetjes eruit
28 juni 2011

Zo even naar het UMCG geweest om de operatiewond te laten controleren. Het ziet er allemaal goed uit. Daarna zijn de 18 krammen verwijderd. Nu maar weer verder gaan met de oefeningen.
Elke dag een stapje vooruit
27 juni 2011

Het thuis zijn bevalt mij prima. Door te oefenen en te lopen gaat het iedere dag iets beter. Op 4 juli komt de fysiotherapeut langs. Thuiszorg is vanmorgen voor het laatst langs gekomen om de blaren te behandelen. Het ziet er goed uit. Morgenmiddag weer terug naar het UMCG om de wond te laten controleren en de 18 nietjes (krammen) te laten verwijderen. Op 28 juli staat de eerste controle gepland bij de afdeling Orthopedie.
Heerlijk, weer thuis
23 juni 2011

Ik heb vannacht weer in m’n eigen bed geslapen en dat was een heerlijk gevoel. Bij thuiskomst stonden er bloemen op tafel en vandaag kwam er ook een bos binnen. Ook zijn er vele kaartjes binnengekomen. Al met al toch een emotionele belevenis. Het was een week van afzien. Vanmorgen is de wond behandeld door een medewerkster van Thuiszorg Het Friese Land. De blaren verdwijnen langzaam maar zeker. Verder kan ik mij al redelijk redden. De fysiotherapeut van het UMCG heeft met nadruk aangegeven om de komende zes weken niet te forceren en de wond de tijd te geven om te genezen.
Naar huis
22 juni 2011

Ik kom vandaag thuis. De blaren zitten er nog wel, maar het ziet er weer beter uit dan gisteren. Thuiszorg komt bij mij langs om het verder te verzorgen. Ik moet wel volgende week weer naar het UMCG voor wondcontrole. Ook de fysiotherapeut komt langs om een programma op te stellen voor de komende zes weken.
Blaren zoeken
21 juni 2011

Op basis van de wond en de omgeving daarvan is besloten mij nog even in het UMCG te houden. Op een aantal plekken zijn blaren zichtbaar. Ik heb de hele ochtend zo open gezeten om de blaren een kans te geven om op te drogen. Op een aantal plekken is het nu weer afgedicht.
(Wel of) niet naar huis
21 juni 2011

De wond ziet er goed uit. Er zijn nog wel blaren aanwezig die lekken. Er is ook na vele pogingen bloed afgenomen. Er wordt overlegd met Wapstra of ik naar huis kan en dat Thuiszorg de wond komt controleren. Het is nu dus wachten welke beslissing er genomen wordt. Ik hoop natuurlijk naar huis te kunnen gaan….
Helaas moet ik blijven omdat het risico te groot is dat er een infectie ontstaat. Het is niet anders…
Op de blaren zitten
20 juni 2011

De wond is nu voorzien van een viertal blaren. De blaren zijn ontstaan door de pleister die erop zit en het eraf halen daarvan. Ze gaan het nu op een andere manier afplakken. Dit houdt in dat ze mij hier nog houden. Ik ben naar de röntgen geweest om een controle foto te laten maken.
Tijd doorbrengen met krukken
19 juni 2011

Vanochtend geoefend hoe je met de krukken de trap op en af kunt lopen. Verder gaat alles goed en de wond blijft nu dicht. Ik hoop dit morgenvroeg ook het geval is.
Nog niet naar huis
19 juni 2011

Zou het dan toch kamer 13 zijn die mij tegen zit? De wond heeft een klein beetje gelekt. Om infectie te voorkomen moet ik nog een dag hier blijven.
Zondagmiddag naar huis?
18 juni 2011

De zaaldokter is langs geweest en had goed nieuws. Als alles zo blijft zoals het nu gaat mag ik morgenmiddag weer naar huis!
Uit bed
18 juni 2011

Na een lange nacht vol hindernissen ben ik omstreeks 6 uur in slaap gevallen. Zelf problemen met te hoge suikerwaarden (hyper) en kamergenoot die zo’n beetje het halve ziekenhuis op bezoek had……. Maar ik zit nu naast bed. Weer een stapje verder. En nu ook op krukken gelopen. Ik mag me nu zelf redden…… Morgen trap oefenen.
Problemen met suikerwaarden
17 juni 2011

De suikerwaarden waren vandaag al hoog en steeg zojuist naar 22. Ik heb nu een nood spuitje gekregen en hoop dat het de komende nacht weer daalt.
Infuus is eraf
17 juni 2011

Zo, zit niet meer vast aan een infuus. Kan nu weer zelf insuline prikken. Hoop dat ik nu wel goed de nacht doorbreng.
De wond
17 juni 2011

De draine (rechts) wordt verwijderd uit de wond. De wond zelf is keurig netjes met nietjes dicht gemaakt. De wondpijn is dragelijker geworden.
De fysiotherapeut is al op bezoek geweest. Morgen de eerste stapjes…
Een drukte van belang
17 juni 2011

Het was vanochtend een drukte van belang. Een hele rij mensen zijn langs geweest. Ontbijten, bloedprikken, zaalarts (vanmiddag mag draine eruit, zodat ik weer iets mobieler wordt), wassen, bed verschonen…..nu zit ik in bed om de spieren wat los te maken. Het is wel gevoelig, maar ja als je er mooi uit wil zijn moet je pijn lijden
Oh what a night
17 juni 2011

Het was een nacht van afzien. Maar door morfine spuiten en medicamenten kon de operatiepijn onder controle worden gehouden. Van slapen kwam niet veel terecht maar dat halen we later wel een leer in….?
De operatie
16 juni 2011

De operatie zit erop en is geslaagd. Het was overigens een hele toer om mij onder narcose te krijgen. Ik heb eerst een ruggeprik gehad, maar dat werkte niet goed. Ik voelde pijn in mijn bovenbeen. De narcotiseur had dit nog nooit eerder meegemaakt en heeft overleg gevoerd met een specialist op dit gebied. Uiteindelijk is besloten om onder gehele narcose te gaan. Ik moet van de arts nog horen wat hij heeft aangetroffen. Wel bleek dat de slijtage volop aanwezig was. Het gaat nu prima en voel mij goed. Tot nu toe nog geen bijwerkingen. Ik ben ontzettend blij dat ik nu een kunstheup heb. De revalidatie kan beginnen….
Infuus
16 juni 2011

Het infuus is aangesloten. Gelukkig is dat ding mobiel….
In plaats van insuline te prikken wordt het nu via mijn arm toegediend.
Dit zal ongeveer twee/drie dagen duren.
Suikerwaarden was nu 8.4. Het is nu afwachten op de dingen die komen gaan..
Goedemorgen
16 juni 2011

Niet zo goed geslapen. Het zal de spanning wel zijn. Ik lig ook op een met lucht gevulde matras (oftewel een luchtbed) en dat geeft een Campinggevoel
Geen koorts, bloeddruk is goed en suikerwaarden 9.0 dus ook oké. Ik wordt straks aan een infuus aangesloten. Kopje thee, glaasje water… Tot half tien mag ik nog drinken.
Avond
15 juni 2011

Zo een douche genomen met desinfecterende shampo. Nu lekker bakje koffie, glaasje choco en TV kijken. Ik krijg nu alvast een voorbereiding voor een infuus mbt het regulieren van de glucose. Wat een grote spuit….hahahaha Deze gaat er vannacht weer af en wordt er een dopje op geplaatst. Ik lig nu op een matras dat is gevuld met lucht.
Planning operatie
15 juni 2011

De operatie-assistente is langs geweest en heeft in het kort verteld wat mij morgen te wachten staat.
Ik heb daarna met mijn vrouw Grietje een klein rondje UMCG gelopen.Mijn vrouw is na de wandeling afgereisd naar Leeuwarden.
Ik heb nu even tijd om een vragenlijst in te vullen.De arts, dr. Wapstra die mij morgenvroeg gaat opereren, kwam ook even kennismaken.
Het was een leuk gesprek, ik zie er na uit……..Ik word morgen om 11:30 uur (ijs- en weder dienende) geopereerd.
Eten
15 juni 2011


Nog maar net bekomen van de gesprekjes en onderzoekjes staat het eten al klaar. Het ziet er goed uit en het smaakte heerlijk.
Kamer 13
15 juni 2011

Ik kom te liggen op kamer 13! Nou ben ik niet bijgelovig, dus zal het wel meevallen. Het is een tweepersoons kamer en de TV doet het. Hoezo 13…..
Welkom op de afdeling
15 juni 2011

Door een verpleegkundige werd ik op de afdeling Orthopedie ontvangen en vond een intakegesprek plaats. Dit ging voornamelijk over mijn diabetes. Ik moet stoppen met het innemen van een tweetal medicijnen. Mijn suikerwaarden waren wat aan de hoge kant (13,3).
Daarna kwam de co-assistente langs om een aantal vragen te stellen en mij te onderzoeken. Zij heeft vervolgens een blauwe pijl gezet op mijn rechterbeen. Nou maar hopen dat ik niet met de benen over elkaar ga liggen..:-)
Prikpoli
15 juni 2011

Na de inschrijving bij de opnamebalie meteen door naar de Prikpoli om 4 buisjes bloed af te laten tappen.
Leren krukken lopen
11 juni 11 2011

Nog een paar dagen en dan is het zover. Op donderdag 16 juni krijg ik in het UMCG in Groningen rechts ook een kunstheup. Nu nog even flink oefenen om te leren kruklopen…….
Terug naar de inhoud